10. МЕМОРІАЛЬНІ ПРЕДМЕТИ КИЇВСЬКОГО МИТРОПОЛИТА ПЕТРА МОГИЛИ В КОНТЕКСТІ РЕСТАВРАЦІЙ: ДО ПОСТАНОВКИ ПРОБЛЕМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.55389/2786-5797.2021.II.9

Ключові слова:

Петро Могила, Києво-Печерська лавра, Києво-Видубицький монастир, Братський Богоявленський собор, київський митрополит, напрестольне Євангеліе, напрестольний хрест, Тріодь Цвітна, Служебник 1629 р., Служебник архієрейський 1632 р., Іпатіївський літопис, потир, антимінс, митра, пластина-епітафія, митрополичий герб, комплекс речей, реставрація

Анотація

Анотація

Метою статті є відтворення комплексу речей, пов’язаних з київським митрополитом Петром Могилою, з’ясування наявності реставраційних заходів, що були проведені з метою збереження пам’яток, аналіз якості реставрацій. Меморіальні речі, які доцільно віднести до даного комплексу, можна поділити на групи: прижиттєві вклади святителя до храмів та обителей, вклади за заповітом, богослужбові предмети, пов’язані з іменем митрополита (антимінси тощо), книги з власноручними помітками, рукописи. Описано вклади до монастирів та храмів, зокрема, Успенського собору Києво-Печерської лаври, храму Преображення Господня (Спаса на Берестові), Києво-Видубицького монастиря. Зауважено, що Петро Могила започаткував традицію митрополичого книжкового збирання із подальшою передачею власних бібліотек до обителей та громадських установ, у зв’язку з чим виокремлена група рукописів та видань з власницькими або вкладними написами, власноручними записами на полях, зробленими Петром Могилою. Виявлено окрему групу пам’яток, що містять герб Петра Могили — прижиттєві речі (переважно богослужбові) та книги, які належали митрополиту чи пов’язані з ним. Наведені приклади особливо знакових реставрацій цих речей: напрестольний хрест із Братського Богоявленського собору, Служебник архієрейський 1632 р. з „Кієво-Софійскої бібліотеки”, гравірована срібна пластина-епітафія з поховання митрополита Петра Могили, виявлена під час археологічних розкопок в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, керамічні фрагменти — складові двох ліпних гербів Петра Могили, знайдені археологом М. Каргером в 1940 р. у вівтарі Софійського собору.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше здійснена спроба відтворення комплексу меморіальних речей митрополита Петра Могили, описана реставрація найбільш знакових меморіальних речей, наведені різні види реставрації, зокрема, нетрадиційна комп’ютерна. Висновки роботи стосуються походження, побутування, втрат та сучасного стану збереження предметів святителя Петра Могили, наголошено на тому, що тема, що потребує подальшого дослідження.

 

Біографії авторів

Марина БОЛГАРОВА, Центр консервації предметів археології (Київ, Україна)

Завідувачка сектору науково-фондової та методичної роботи, головна зберігачка Центру консервації предметів археології (Київ, Україна)

Сергій ШЕЛАПОВ, Центр консервації предметів археології (Київ, Україна)

Художник-реставратор сектору науково-фондової та методичної роботи Центру консервації предметів археології (Київ, Україна)

Опубліковано

2021-12-10

Номер

Розділ

Мистецтво